dimecres, 19 de gener del 2011

Fruits secs des de 1924

Si passeu pel carrer dels sombrerers de Barcelona, just al costat d'una de les façanes de Sta. Maria del Mar, trobareu una botiga on sembla que el temps s'hagi aturat.
Potser us semblarà que hi podríeu trobar un senyor amb barret de copa i bastó acompanyat d'una senyora amb vestit de puntes i ombrel.la, i molt probablement era així, a principis del segle XX quan Josep Gispert va fundar aquest establiment, un dels més antics de la ciutat.

Des del seu neixement, el 1924, la història de la Casa E&A Gispert transcorre en paral.lel a la història de la ciutat. 

En els seus inicis fou un magatzem on s'hi guardava productes importats d'Amèrica. Productes que feia ben poc que entraven a Catalunya de la mà dels "americanos", els comerciants que s'enriquiren amb la compra-venta de productes en terres americanes- cafè, cacau, espècies, tè, etc. Més endavant els seus propietaris, Enric i Alfons Gispert, les inicials dels quals el seu pare va voler incloure al nom de l'establiment, van anar especialitzant-se en la torrefacció de cafè, gra i fruita seca fins arribar a conseguir, després de molts anys de feina, el grau de Mestres Torradors.


D'aquest ofici n'ha quedat bona part a la botiga a través de la particular olor que se'n desprèn només entrar-hi. I és que actualment encara es torra la fruita artesanalment en els mateixos forns on es feia a principis del segle XX.
Entrar a la Casa Gispert, amagada en un dels estrets carrers de la ciutat medieval, és, sens dubte, un plaer pels sentits.

Un secret: tal com ens informa Jaume Uñó, a la façana de la botiga s'hi pot llegir la data de 1851,  data que no correspon amb la fundació del negoci de Josep Gispert sinó amb l'any de creació del local, originalment dedicat a la comercialització d'escombres.


1 comentari:

  1. Benvolguda Clara,

    m’agradaria poder fer unes observacions sobre la botiga que E&A Gispert.
    La empresa E&A Gispert va ser creada el 1924 per el metge de centelles Josep Gispert, a suggeriment del seu amic dibuixant Josep costa Ferrer (picarol) que va informar , que la casa Quadrenys Argemí fundada el 1851 i dedicada a la fabricació d’escombres tancava. El senyor Josep Gispert va crear aquesta empresa per els seus dos fills Enric i Alfons d’aquí les inicials E&A. La data que posa a l’entrada de 1851 no és sinó las data de fundació de la empresa anterior, és va voler aprofitar la marquesina per raons econòmiques. El forn de llenya està construït el 1967 per la empresa per una empresa de Barcelona que es dedicava a la fabricació de cuines econòmiques (jose martí). Prova d’això és que l’adreça que surt indicada a la portella de on s’introdueix la llenya especifica que va ser construït al carrer muntaner, el qual no apareix documentat fins el 1860 en els plànols del pla cerdà. També la construcció dels sostres amb bigues de ferro és molt posterior al 1851.

    ResponElimina