dilluns, 27 de desembre del 2010

La Barcelona Màgica

El carrer Princesa de Barcelona guarda un secret, més ben dit, en guarda milers. Milers de secrets que han fet il.lusionar milers de persones al llarg de la seva història.
El Rey de la Màgia és l'establiment de referència per al món de la màgia i l'il.lusionisme des que va obrir les seves portes el 1881. Si us hi fixeu, encara manté la grafia antiga - El rey... - prèvia a la normativa de Pompeu Fabra!

El fundador d'aquest establiment, Joaquim Partagàs i Jaquet, va ser un dels molts catalans que van fer "les amèriques" durant el segle XIX. Ell, però, enlloc de dedicar-se a la importació o al comerç, es va dedicar a una professió ben romàntica: l'il.lusionime. Instal.lat a Argentina, obtingué de seguida reconeixement com a prestidigitador acuant en els teatre més coneguts de Buenos Aires. Els diaris de l'època se'n feien ressò no només a Amèrica sinó mar enllà, a Barcelona.

L'any 1878 Joaquim Partagàs retorna a la seva ciutat natal per obrir al núm.5 del carrer Princesa -després es traslladarà al num. 11 on es troba actualment- una botiga dedicada a la venta d'objectes per a la pràctica de la màgia i la prestidigitació, la primera a nivell espanyol, que esdevindrà un referent tant a la resta de l'Estat com, sobretot, a Sud Amèrica.

Actualment, el mag Josep Mª Martínez i l'actriu Rosa Mª Llop regenten la botiga que conserva ben visible el seu esperit romàntic vuitcentista i que continua respirant la mateixa il.lusió del primer dia.

Entreu-hi i.... Abracadabra.

dimecres, 22 de desembre del 2010

Molt més que xocolata


Entrar a la Granja Viader un diumenge al matí és una experiència que recomano. Xocolata, melindros, nata muntada, mató, formatge fresc... tot casolà i deliciós.

Però si us recomano la Granja Viader no és només per la xocolata, sinó perquè entrar-hi significa participar de la seva llarga i curiosa història.Una història que és, a la vegada, part de la història de Barcelona.

Corria l'any 1870 quan un emprenedor camperol de Cardedeu, en Marc Viader, s'instal.lava a Barcelona tot buscant la seva oportunitat dins d'una ciutat que, en aquells anys, s'extenia per damunt de les muralles recenment enderrocades a un comerç i una indústria creixents.
Era la Barcelona on habitava una floreixent burgesia catalana, on es desplegava la Renaixença i on, a la vegada, s'estava covant el movient artístic que determinarà per sempre la fisonomia de la ciutat: el Modernisme.


En aquest particular context en Marc Viader comença a treballar per a la Sra. Coma,  propietària d'una lleteria al carrer de'n Xuclà, i l'any 1910 ja n'és el propietari. Des d'aleshores passa a anomenar-se "Granja M. Viader - Cardedeu". El seu esperit innovador -que de segur el faria ser un triomfador també avui en dia- el porta a reinventar l'antiga lleteria tradicional: eliminarà les vaques de la mateixa botiga per evidents motius d'higiene i es farà portar la llet i la matèria prima del seu Cardedeu natal. D'aquesta manera  l'espai destinat a l'antic estable quedarà convertit en un obrador. També en canvia la funció: ja no només vendrà llet sinó també derivats lactis com la mantega, la nata muntada, flams, crema catalana., etc. S'obra un espai al públic perquè s'hi pugui degustar els productes allà mateix i l'èxit és aclaparador.

Actualment regenta la granja la quarta generació dels Viader, que continuen servint-se de la matèria prima de la seva pròpia granja de Cardedeu.
I que per molt anys!

Però aquest establiment amaga d'altres històries curioses que no sé si coneixeu: l'any 1925 Marc Viader funda Letona S.A. convertint-se ràpidament en una de les centrals lleteres més importants del país.
Més endavant, el mateix inquiet Viader, amb l'ajuda d'un químic hongarès crearà el Cacaolat. El 1931 l'èxit d'aquesta beguda traspassarà fronteres... i fins avui.

Una passejada pel Born

Bastaixos de capçana, portalada de Sta. Mª del Mar
El Born atreu milers de visitants cada any, sobretot per la seva Catedral del Mar.

Sabíeu que era un dels barris més rics de Barcelona i, tot i així, estava situat fora de les seves muralles?

Tot passejant pel Born descobrirem la història d'aquest barri, la manera com s'hi vivia i com en va modificar la seva forma la terrible guerra contra Felip V, que va acabar l'11 de setembre de 1714.

Pots disfrutar o regalar aquest itinerari escribint aquí o trucant el telèfon: 606 89 53 24

Clara Mas Casals

divendres, 17 de desembre del 2010

Una passejada pel Parc Güell



Una passejada per un dels racons més màgics de la ciutat. 

Sabíeu que el Parc Güell, en realitat, no és pas un parc?

Recorrerem el parc tot comentant el context en què es va contstruir i les seves construccions modernistes, i observarem el que queda del projecte inicial d'Antoni Gaudí.

Pots disfrutar o regalar aquest itinerari escribint aquí o trucant al telèfon: 
606 89 53 24


Clara Mas Casals
www.insolitbarcelona.com

Un blog de recomanacions culturals

En els meus somnis voldria poder adreçar-me a un lloc on em coneguéssin els gustos, les aficions i la sensibilitat, i sabéssin aconsellar-me sobre les coses que m'agradaria fer a la meva ciutat; i que l'encertéssin, es clar.

Jo no us conec, probablement, però intentaré de totes maneres recomanar-vos activitats, passejades, racons, algun  llibre, que penso que us puguin agradar.

Això no és un somni!

dimecres, 15 de desembre del 2010

Una passejada per l'Eixample


L'Eixample és sens dubte una de les creacions barcelonines que més s'ha exportat arreu del món.


Sabíeu que la Pedrera va ser durant molts anys l'edifici més criticat de Barcelona?

Passejant per l'Eixemple descobrirem quin era l'objectiu  i el pla original d'Ildefons Cerdà i aprendrem a reconèixer el Modernisme que omple aquest particular traçat urbà.

Pots disfrutar o regalar aquest itinerari escribint aquí o trucant al telèfon: 
606 89 53 24


Clara Mas Casals
www.insolitbarcelona.com

Una passejada pel Barri Gòtic

Porta d'entrada Barcelona romana

Us proposo una passejada pel barri més antic de Barcelona, el Barri Gòtic.

Sabíeu que al call de Barcelona hi ha una de les sinagogues més antigues de l'Espanya medieval?

A través d'un tranquil passeig pels carrers estrets, tranquils i plens de secrets anirem resseguint bona part de la història de Barcelona, des de la seva fundació  en època romana fins a l'Edat Mitjana.
Pots disfrutar o regalar aquest itinerari escribint aquí o trucant al telèfon: 
606 89 53 24


Clara Mas Casals
www.insolitbarcelona.com